Program edukacyjny „Żywienie na wagę zdrowia” realizowany jest w woj. śląskim od 2012 roku. Wprowadzenie
programu było konsekwencją analizy wyników kontroli i badań
przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną województwa
śląskiego na przestrzeni lat 2007–2011, która wykazała, że w żywieniu
dzieci i młodzieży występuje szereg nieprawidłowości. W efekcie
dokonanej oceny stwierdzono błędy dotyczące jakości żywienia w 33%
żłobków, 40% przedszkoli, 51% szkół.
Program ma na celu wspieranie
prawidłowego rozwoju dzieci i młodzieży poprzez właściwe odżywianie i
propagowanie aktywności fizycznej, poprawę jakości żywienia dzieci i
młodzieży w placówkach oświatowo-wychowawczych, podniesienie świadomości
rodziców w kwestii odżywianie dzieci.
Honorowy Patronat nad Programem „Żywienie na wagę zdrowia” objął Rzecznik Praw Dziecka Pan Marek Michalak.
Celem programu jest:
- wspieranie prawidłowego rozwoju dzieci i młodzieży poprzez odżywianie i propagowanie aktywności fizycznej,
- poprawa jakości żywienia dzieci i młodzieży w żłobkach, przedszkolach i szkołach,
- podniesienie świadomości rodziców w kwestii „odżywianie dzieci i ich aktywność fizyczna, a pozytywne skutki zdrowotne w przyszłości”.
Adresaci programu:
- Dzieci i młodzież, ich rodzice i opiekunowie.
- Dyrektorzy, kadra opiekuńcza i pedagogiczna żłobków, przedszkoli, szkół.
- Osoby odpowiedzialne za żywienie dzieci w placówkach nauczania i wychowania.
- Organy założycielskie żłobków, przedszkoli, szkół.